Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De ambitie als register accountant

Accountant wordt je niet zomaar. Om de titel van register accountant te mogen dragen dien je een aardig studieregiem met goed gevolg te doorstaan. Je voert een functie uit die verder gaat dan enkel een paar vakken met een voldoende af te ronden. Als accountant ben je de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer.

Je kan er niet met de pet naar gooien. Het kan maar zo zijn dat je voor het hekje wordt geroepen en verantwoording moet afdragen. Naast kennis en kunde, dus je vakbekwaamheid, dien je onder meer ook objectief en integer te handelen. Uiteraard is dit niet uniek voor dit vak, maar niettemin onderdeel van de fundamentele beginselen welke zijn voorgeschreven door de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA).

Voor de ambitieuzen onder ons is het goed om na te gaan of je de vereiste inzet wil opbrengen en bereid bent om de benodigde opgaves wilt maken. Met een instelling van zien waar het schip strand of het lijkt me wel leuk sta je in feite al met 1-0 achter. Oriënteren heeft zo’n zijn plaats en het is goed om er te tijd voor te nemen. Maar oriënterend deze studie volgen zal je zwaar komen te bevallen. Gerichte inspanning maakt het verschil.

Behalve dat de uitvoering van controle werkzaamheden zeker wat van je vraagt, zit je ook rond de tafel met eigenaren, directeuren en het management. Zij betalen grof geld voor een controle en verwachten het een en ander van je. Je moet je mannetje of vrouwtje kunnen staan. Ja-knikken is niet je taak en de vraag om robuuste accountants met een rechte rug is groot. Vanuit de deugd-ethiek is het wijs om jezelf de vraag te stellen op want voor manier je als accountant bekend wilt staan.

Ambitie in de accountancy, hoe wil je het spel spelen

Ambitie heeft van oorsprong een negatieve bijklank en wordt ook beschreven als eerzucht of een dorst naar roem. Het is het streven om een betere positie te krijgen, een verlangen om hogerop te komen binnen een organisatie en daarbij gedrag te vertonen dat erop is gericht carrière te maken en succes te boeken. In meer algemene zin is ambitie het streven naar een bepaald doel, in positieve zin is het streven om een bepaalde taak of functie beter uit te voeren.

Dat gezegd hebbende, heb ik het volgende 4 perspectieven opgemerkt tijdens mijn loopbaan in de accountancy:

  1. zien waar het schip strandt, puur op talent;
  2. dit is wat je wilt doen en je stop niet totdat je daar bent;
  3. een bepaalde roeping of prestatie; en
  4. voor het geld

1. Zien waar het schip strand, puur op talent

Zo nu en dan loopt er een stagiaire mee. Meestal om wat testwerk uit te voeren wat ze razendsnel doen, aansluit werkzaamheden wat als moeilijk wordt ervaren en Tick & Tie werkzaamheden. In beginsel zijn zij dan aangenomen voor de samenstelafdeling en wanneer ze uit hun werk lopen aankloppen bij de audit. Er is genoeg te doen, dus stagiaires zijn van harte welkom.

Ik vraag altijd naar hun ambitie, puur uit eigenbelang. Omdat we werken met budgetten, is het zaak om werkzaamheden efficiënt en effectief uit te voeren. Je wilt je richten op de werkzaamheden die er toe doen, zonder dat het ten kosten gaat van de algehele kwaliteit van het controle dossier.

Wanneer een stagiaire zegt ze hij of zij het nog moet zien is dat voor mij een zogenaamde red flag. Ik zal dan met beperkte aandacht, diepgang en context van de werkzaamheden uitleggen. De reguliere werkzaamheden gaan uiteraard gewoon door.

2. Dit is wat je wilt doen en je stopt niet totdat je daar bent

wordt vervolgd…


Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *