Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ga naar Rome en doe wat geschiedenis op

Vroeger dacht ik dat iedereen het doel had om rijk te worden. Wellicht niet als hoofddoel, maar op z’n minst als side quest. Ik was naïef. Pas in mijn twintiger-jaren kwam ik er achter dat slechts een handje vol mensen daadwerkelijk de wil hebben om rijk te worden. Het gros van de mensen heeft wel de wens, maar zeker niet de wil. Het overgrote deel van hen is ervan overtuigd dat rijk worden niet in eigen macht ligt. Rijk worden is puur een kwestie van geluk, zo luidt de gedachte.

1. Het besef dat rijk worden binnen handbereik ligt

We zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Als ik rijk kan worden, kan jij het ook. En ergens van binnen weet je dit ook. Geld is iets dat we zelf hebben verzonnen en geen goddelijk principe waar we aan onderhevig zijn. We zijn getraind om geld te zien als iets dat controle over ons heeft. Afgericht om een brave belastingbetaler te zijn. En als we de regels van hoe-het-zou-moeten volgen, dan krijgen we er een middelmatig leven voor terug. Een leven dat oké is, waarbij je het ‘goed’ voor mekaar hebt. Je moet het maar willen…

Knoop het goed in je oren. Rijk worden ligt binnen handbereik wanneer je bereid bent om te doen wat ervoor is vereist. Wanneer je het onderste uit de kan wilt halen en aan het leven wilt bouwen dat je voor ogen hebt, dan is de prijs je bloed, zweet en tranen. Genoeg geld is dan een logisch gevolg. Het zijn mensen zoals jij en ik die de werkelijk waarde op deze wereld creëren. We beschikken over tijd en energie wat we met onze focus en aandacht kunnen omzetten in een dienst, product of kunst waar de wereld naar verlangt.

Dus hoe verder? Hoe worden we rijk voordat we te oud zijn om ervan te genieten?

2. Je inkomen: een loonstrook en een verdienmodel

Geld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dat de banken onbeperkt geld kunnen drukken, laten we voor nu buiten beschouwing. In essentie is de enige manier om aan geld te komen, wanneer andere mensen het aan jou geven. Hierin kunnen we een onderscheid maken tussen het hebben van een baan en ondernemen. Met anderer woorden, je salaris uitbetaald krijgen volgens je loontrook. Of het genereren van winst door het toepassen van een verdienmodel.

Of je nu kiest voor een carrière of eigen bedrijf, het is in ieder geval zaak om cashflow te genereren. Geld moet rollen, maar wel jouw kant op! En dat betekent dat je aan het werk moet. Vergeet get-rich-quick schemes. Wie rijk wil worden moet all-in gaan. Het gaat niet lukken met halve inzet. Zeker niet in het begin. Je beschikt immers niet over kapitaal om het werk voor jou te doen. Geld maakt geld en de rijker worden rijker hoor je ze zeggen. Maar dat is nog niet van toepassing wanneer je aan het begin staat.

3. Je geld beheren: sparen, investeren en uitgeven

Rijk worden is een uitdaging op zichzelf, rijk blijven een compleet andere. Dat is grotendeels afhankelijk van hoe goed jij je geld kan beheren. Puur een kwestie van omgaan met geld dus. Het is praktisch automatisme dat wanneer je meer gaat verdienen, je evenredig meer (of juist nog meer!) gaat uitgeven. Dit impuls moet je kosten wat het kost tegen gaan. En het principe is simpel: betaal jezelf als eerst. Simpelweg betekent dit dat je van elke euro die je ontvangt eerst een deel opzij legt en de rest gebruikt voor je vaste lasten en kosten en pas daarna om uit te geven.

Spaarzaam leven helpt, maar van alleen sparen word je niet rijk. Althans niet binnen een periode zodat je er met volle teugen van kan genieten. Iedereen die spaarzaam leeft, kan met 80 jaar een zeer gespekte spaarvarken hebben. Maar we kunnen niets meenemen in ons graf, dus we willen rijk worden en wel nu. Dus we sparen niet om te sparen, maar om te investeren waarmee we ons geld aan het werk zetten. Want hij die geen geld kan maken terwijl hij slaapt, zal moeten werken tot zijn dood.

4. Op naar een miljoen

Ik ben rijk geworden met een minimumloon. Ik wilde mezelf bewijzen dat er geen excuus is en dat iedereen die ervoor gaat veel pietermannen zal binnen harken. De grootste openbaring die ik had, was dat je niet slim hoeft te zijn om rijk te worden. Ik heb een vermogen van +100.000 euro opgebouwd, door mij aan tijdloze principes te houden. Alle informatie die je nodig hebt om rijk te worden is vrij beschikbaar. Dat vraag is of je bereid bent om die toe te passen.

Iedereen wordt rijk op z’n eigen manier, maar de principes blijven hetzelfde. Je eerste ton zal je bloed, zweet en tranen kosten. En wil je door naar een miljoen, dan zal je op een geven moment moeten opschalen. Massa is kassa en If you want to dine with the classes, you have to sell to the masses. In de moderne tijd van het internet zal dat geen probleem zijn.

Tijd om te vlammen!

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *