Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Drijfveren voor financiële stabiliteit

Voor veel mensen is iedere maand rondkomen een eeuwige strijd. Zo ontstaan uitspraken als aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebben. Je geld is op, maar de maand is nog niet voorbij. Geld tekort hangt als het zwaard van Damocles boven je hoofd.

Aan de ene kant komt dat door een te laag inkomen. Aan de andere kant helpt het hebben van een gat in je hand ook niet. Beide oorzaken zijn voor velen het geval. Maar bestaanszekerheid speelt ook een grote rol. Voor de staat zijn we geen burgers meer, maar belastingbetalers. En als zodanig worden we zover mogelijk uitgeknepen totdat we beginnen te piepen.

Inhoud:

  1. Patsergedrag: genoeg geld voor al mijn verlangens
  2. De belofte van onze samenleving: huisje, boompje, beestje en jaarlijks op vakantie
  3. Opa pinpas: genoeg voor je gezin en het verwennen van je familie
  4. Niet alleen een kwestie van overleven

1. Patsergedrag: genoeg geld voor al mijn verlangens

De wens naar financiële stabiliteit begint klein en is voornamelijk gefocust op het ego. Genoeg geld om alle dingen te kunnen doen en alle dingen te kunnen kopen waarvan je denkt dat het je gelukkig gaat maken. Dit uit zich dan in dagelijks eten bestellen via Thuisbezorgd, het kopen van duurdere en/of merkkleding en het upgraden van je gadgets en accessoires. En als klap op de vuurpijl boek je een paar weekend- en weekjes weg met een vriendin. De focus ligt voornamelijk op spenden, totdat je ziet voor wat het is: een bodemloze put. Steeds op zoek naar de volgende sensatie en het stopt niet.

Er is niets mis met het hebben van een wens als deze en je op die manier uiten. Je bent immers geboren om te uiten. Deze drijfveer is de kickstart voor jouw avontuur naar rijkdom en welvaart. Het zorgt ervoor dat je in beweging komt en jezelf toepast in deze wereld. Het is een verlangen waardoor je een netto positief effect heb in de realiteit. Want jouw groei betekent meer leven voor jezelf en je omgeving.

2. De belofte van onze samenleving: huisje, boompje, beestje en jaarlijks op vakantie

Wat wil je later worden als je groot bent? Vanaf jongs af aan worden we aangespoord om te bedenken wat we later willen worden. Een baan en een vast contract wordt de hemel in geprezen en gezien als de heilige graal. Dat is waar het om allemaal om draait en daarom moet je je best doen op school. Dit ideaal is zodanig uitgehold en onderhevig aan inflatie dat de generatie van vandaag geen idee heeft wat ze er mee aan moeten. Met het gros van de beschikbare banen kan je geen huis kopen en een gezin onderhouden. En dan hebben we het nog niet een over de jaarlijkse vakanties die er bij horen.

Er komt een moment dat je wilt settelen, uitzonderingen daar gelaten. Misschien wil jij het rustiger aan doen, voordat het zover is. Maar als de directe omgeving van je vriendin eenmaal begint met die trend, ga je merken hoe sterk sociale druk kan zijn. Keeping up with the Jones is en blijft een feit. En dan gaat het hard. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt en je hoeft niet te overdrijven. Maar het voelt niet fijn om geld de beperkende factor te laten zijn. Beschikken over de financiële stabiliteit is een must en jouw taak.

3. Opa pinpas: genoeg voor je gezin en het verwennen van je familie

Ik had het geluk om een rijke opa te hebben. Althans, hij was de broer van mijn oma. Toen ik werd geboren was het de 50ste verjaardag van mijn oma. Dus zo nu en dan vierden we onze verjaardag samen, zo ook tijdens mijn 25ste verjaardag en dus de 75ste verjaardag van mij oma. Uiteraard was mijn opa van de partij. Bij aankomst kwam hij direct naar mij toe, nam mij even apart, feliciteerde mij en drukte een dikke envelop in mijn handen. Ik openen die op mijn kamer en er zat meer geld in dan ik in één oogopslag kon tellen. Ik stond daar met een waaier aan geld in mijn hand.

Natuurlijk was ik dankbaar voor zijn cadeau en was ik aan het bedenken wat ik er allemaal mee kon doen. Totdat ik begon na te denken hoe het kon zijn dat hij zelfs mij, een niet-direct kleinkind, zoveel geld kon geven. Ik realiseerde mij dat het leuk en aardig is om het te krijgen, maar wie of wat moet je zijn om dat te kunnen geven. En daarmee had hij zelfs een veel waardervoller cadeau gegeven dan je in eerste instantie zou denken. Hij plantte bij mij een zaadje om het stokje over te dragen. Want iemand moet het doen. Iemand moet de taak op zich nemen om niet alleen het gezin te voorzien, maar ook de familie.

4. Niet alleen een kwestie van overleven

In de eerste instantie zal je drijfveer naar financiële stabiliteit zijn om je directe leven iets meer aangenaam te maken met de focus op het spenden van geld. Gaande weg merk je dat het van belang is om te kunnen voorzien in de behoefte van je gezin. Waarbij je natuurlijk de financiële middelen hebt om alles te kunnen wat je wil, zonder je echt druk te maken over de euro’s op de bank. Maar echte financiële stabiliteit gaat verder dan jezelf. Wanneer je grenzen verlegt, betekent dat niet alleen dat je alles kan hebben wat je hartje begeert, maar draag je daarbij ook zorg voor je familie en gemeenschap om je heen.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *