Zo schrijf je je eerste manuscript

Het is vrij gebruikelijk dat we worden geraakt door een vlaag van inspiratie. Voor sommigen is dit slechts creativiteit die aanklopt, als een ongevraagde deur-aan-deurverkoper. Ze openen misschien de deur, maar wijzen het binnen minuten of zelfs seconden af. Anderen verwelkomen het, koesteren het moment en handelen er misschien zelfs naar, maar stoppen zodra de opwinding verdwijnt. Jij bent misschien van een ander soort. Jij hoort de roep om te schrijven en bent eager om je idee met de wereld te delen. Dus, wat nu?

Rauw erop los schrijven
Schrijven is geen werk voor zwakkelingen. Als beginnend schrijver kun je je kont op een stoel planten en gewoon ‘bloeden’. Je schrijft, en schrijft, en blijft schrijven, en stopt pas als je klaar bent. Dit is een geweldige aanpak om schrijfmeters te maken, je stijl te ontwikkelen en jezelf in het proces te houden. Het is belangrijk om daar gewoon te zitten en echt na te denken over wat je schrijft, zonder je gedachtegang te onderbreken.

Mijn ervaring is dat schrijven in het begin een strijd is, zowel met jezelf – omdat je brein niet altijd de benodigde mentale energie wil leveren – als met het dagelijks leven. Iedereen en alles vecht om je aandacht, je tijd en je energie. Als je niet oppast, vreten je zogenaamde verplichtingen je op en kom je nooit aan schrijven toe. Deze problemen zijn echter geen echte obstakels en lossen zichzelf op als je daadwerkelijk schrijft.

Het probleem met rauw erop los schrijven is dat je waarschijnlijk volledig off-topic eindigt. Je hebt 50.000 woorden geschreven, alleen om te ontdekken dat het nergens op slaat om te publiceren. Er is niets mis met afdwalen of van koers raken. Maar je moet wel weten wanneer je afdwaalt en hoe je jezelf weer op het juiste pad krijgt. Dit is simpelweg een kwestie van ervaring. Hoewel rauw schrijven een geweldige manier is om te beginnen en de voorkeur heeft van echte schrijvers, kun je tegelijkertijd een andere aanpak proberen.

Jezelf op weg naar succes helpen met een outline
Eerlijk gezegd haat ik het maken van een outline. Ik wil gewoon schrijven, en wel nu. Maar er is geen reden om schrijven onnodig moeilijk te maken. Je kunt jezelf op weg naar succes helpen met de juiste voorbereidingen. Er zijn veel manieren om een outline te maken. Maar je moet begrijpen dat om te schrijven als jezelf, je eerst lang moet schrijven.

Begin bijvoorbeeld met het kiezen van een paar van je favoriete boeken, of het nu fictie of non-fictie is, en kijk hoe de inhoud is gestructureerd en opgebouwd. Ik nam een van mijn favoriete boeken, kopieerde de structuur voor mijn eigen werk, om er vervolgens achter te komen dat het voor mij niet werkte, omdat vorm volgt op functie. Het zette me echter wel aan het denken over hoe ik mijn verhaal kon structureren en presenteren. Neem op wat nuttig is, laat gaan wat niet werkt en voeg toe wat uniek van jou is.

Ten tweede, door een outline te maken, geef je jezelf kruimels en houvasten om op terug te vallen. Dit helpt ook als je de neiging hebt om op een zijspoor te belanden. Nu vind je moeiteloos je weg terug. Een outline maakt je idee ook concreter en tastbaarder, omdat je nu ingebouwde onderwerpen of thema’s hebt om hoger te reiken en dieper te gaan. Er is niets mis met het leesavontuur van je lezers spannender maken.

Schrijven om je gedachten en ideeën te ontwarren
Toen ik begon met ‘een boek schrijven’, dacht ik dat ik het lineair zou doen, woord voor woord, zin voor zin, van begin tot eind. Oh, de naïviteit. Je brein is geen machine. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je in enkelvoudige onderwerpen denkt. Ons brein is een associatief stuk vlees, vrijwel onbeperkt in zijn vermogen om gedachten te verkennen. Als je over één specifiek thema wilt schrijven, moet je alle onnodige gedachten filteren en de veelheid aan ideeën die door je hoofd razen ontwarren. Daarom moet je veel schrijven, en ik bedoel ECHT VEEL!

Voor mij veranderde ‘ik wil een boek schrijven’ in negen manuscripten in wording. En zo lijkt het, dit is nog maar het begin. Momenteel heb ik twee publicaties in mijn boekwinkel.

Je vindt ze hier: De Boekwinkel

Hoe je echt je eerste manuscript creëert
Ik zou zeggen: verdubbel de tijd om je boek echt uit te denken en blijf schrijven. Schrijf met een ritme, schrijf met snelheid. Duik echt diep in het onderwerp dat je wilt delen en uiteindelijk wilt publiceren. Dit betekent meerdere keren schrijven over hetzelfde stuk of dezelfde passage. Benader het vanuit zoveel mogelijk invalshoeken, zodat je het kunt aanpassen en presenteren op een manier die zo dicht mogelijk bij je oorspronkelijke idee ligt.

Het is heel moeilijk om jezelf echt en eerlijk uit te drukken, zonder jezelf voor te liegen of een stem aan te nemen die niet de jouwe is. Dit vergt moed en zoals ik al zei: als je wilt schrijven als jezelf, moet je eerst lang schrijven. Maar als je dat doet, eindig je met meer dan één manuscript. En dat, mijn vriend, is hoe je je eerste manuscript volbrengt! Stel je doelen niet laag en raak ze. Stel je doelen te hoog en mis!

Veel succes.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *