
Je eigen boek uitgeven is niet altijd een pretje. Hoewel de drempel laag is tegenwoordig, dankzij de komst van het internet en de sterk variërende handelsplatformen en andere hulpmiddelen, zo ook die op basis van kunstmatige intelligentie en wat heb je nog meer, blijft kunst en het vrijgeven ervan werk. Je idee kan dan wel zo prachtig zijn, nu allen nog realiseren. Dit artikel gaat dieper in op het buitenwerk, ofwel de kaft, of in de uitgeverswereld beter bekend als artwork.
Kaft design
Een boek is niet geschreven met het ontwerp van je boekcover. Wel is het een essentieel onderdeel om je boek op de markt te brengen. Marketing werkt en ik kan mij voorstellen dat je graag een fatsoenlijk item op tafel wil neerleggen bij mensen, of op hun nachtkastje en uiteindelijk in hun boekenkast, waarna het door druppelt via rommelmarkten of kringloopwinkels bij anderen en zo langzaamaan in de vergetelheid raakt. In de eerste instantie zou je denken, en dus designen, dat de cover enkel en alleen de voorkant betreft. Maar dit is een mythe, die je het beste maar snel kunt vergeten.
Misschien kan je het nog herinneren dat je op de middelbare school je boeken moest kaften, en dat iedere jaar weer. Een klusje dat over het algemeen niet wordt gezien als een activiteit om te waarderen. Het kaften van je schoolboeken wordt meer ervaren als moetje. Hoe het ook zij, of hoe het ook wendt of keert, de hoeveelheid kaftpapier die je hebt gebruikt, benadert veel beter de opportuniteitsruimte waarover je beschikt, dan alleen de afmeting van het boek. Het vrije canvas, het blanco speelveld, of de creatieve ruimte die je hebt, behelst naast de voorkant ook de rug van je boek, de achterkant, en eventueel de binnenflappen mocht je daar voor kiezen.
Hieronder zie je de artwork van Basic Principles. Wat opvalt is dat de voorkant slecht een deel is van het geheel. Je zou het haast niet zeggen, maar toch is het zo. Het ontwerpen van je kaft gaat dus verder dan alleen maar een mooi plaatje op de voorkant plakken. Dat kan natuurlijk wel, maar of je daar een robuust product mee op de markt brengt? Ik heb mijn bedenkingen daarbij.
Leave a Reply